• Beleggers zijn deze flink geschrokken van het perspectief dat de Amerikaanse economie alsnog in een recessie kan belanden.
  • De hamvraag hierbij is of de Amerikaanse centrale bank versneld maatregelen gaat nemen om een sterke afkoeling van de economie te voorkomen.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem gaan in op de technische niveaus die van belang zijn bij de huidige correctie op de aandelenmarkt.

ANALYSE – Hoezo komkommertijd? Financiële markten zijn deze zomer bijzonder grillig en beleggers worden overspoeld met conflicterende bedrijfscijfers, die soms flinke uitslagen naar boven of naar beneden opleveren. Daarnaast verslechtert het macro-economische beeld in de VS, zijn er bijzondere politieke ontwikkelingen en nemen de spanningen in het Midden-Oosten weer flink toe.

Natuurlijk kunnen we niet alles behandelen We focussen ons in deze bijdrage op de zwakke macro-economische nieuws, de snel dalende rentes en belangrijke technische niveaus voor de aandelenmarkt om in de gaten te houden.

Al geruime tijd heerst er onder beleggers een soort van zelfgenoegzaamheid dat centrale bankiers alles onder controle hebben, waarbij de inflatie vanzelf kan dalen, terwijl een (serieuze) economische terugval kan worden voorkomen. Dit staat bekend als het “goldilocks”-scenario

Deze week kwam er even een flinke kras op die plaat, want in een ‘goldilocks-scenario’ van een zachte landing voor de Amerikaanse economie – of volgens sommigen helemaal geen landing – is er weinig ruimte voor tegenvallers.

Nu hebben we de afgelopen maanden al regelmatig gesignaleerd dat het er onder de motorkap van de Amerikaanse economie minder rooskleurig uitziet, dan beleidsmakers ons voorschotelen.

De Amerikaanse centrale bank liet de beleidsrente deze week onveranderd, maar de deur werd geopend voor een verlaging van de beleidsrente in september. In de toelichting op het rentebesluit gaven de Fed-bestuurders wel aan dat er aandacht is voor risico's aan beide kanten van "het dubbele mandaat”. Dat mandaat bestaat namelijk uit zorgen voor prijsstabiliteit én een gezonde werkgelegenheid.

De vraag is dus waar de Fed prioriteit aan geeft: de inflatie of de banenmarkt en de economie?

Het is natuurlijk niet gek dat de hoge Amerikaanse beleidsrente van de afgelopen periode en de taaie inflatie voor economische verzwakking zorgen, maar daar werden beleggers deze week even goed van doordrongen.

Zo stegen de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS naar het hoogste niveau sinds november 2021 en meldden inkoopmanagers een krimp in de Amerikaanse industrie. Als klap op de vuurpijl waren er vrijdag de tegenvallende werkgelegenheidscijfers plus de fabrieksorders voor de maand juni die flink tegenvielen.

Als we even inzoomen op het banenrapport van vrijdag: in juli zijn er 114.000 banen bijgekomen in de VS, terwijl economen een stijging van 185.000 banen verwachtten.  De Amerikaanse werkloosheid kwam uit op 4,3 procent, tegen een verwachting van 4,1 procent. En opnieuw werden de cijfers voor de banengroei van een maand eerder neerwaarts bijgesteld.

Wat betreft de motivatie van de Amerikaanse centrale bank om de beleidsrente te verlagen, hebben we er eerder al op gewezen dat een verzwakking van de economie daarbij waarschijnlijk doorslaggevend zal zijn.

De kans is inmiddels aanwezig dat de Federal Reserve achter de feiten aanloopt, als het gaat om de snelheid waarmee de Amerikaanse economie afkoelt. Het goede nieuws is wel dat de inflatie óók wordt afgeremd, als de economie een zwaardere tik krijgt.

Voor de volledigheid: lagere inflatie wil nog niet zeggen dat prijzen dalen, maar wel dat ze minder hard stijgen.

Marktrentes dalen nu verzwakking economie VS aan de oppervlakte komt

Financiële markten lopen altijd vooruit en deze week gingen rentemarkten alvast aan de haal met het scenario van economische afkoeling. Op zich was het feit dat rentes op Amerikaanse staatsleningen daalden niet verrassend, maar de snelheid waarmee dat gebeurde, was wel bijzonder.

Wellicht speelt hierbij ook mee dat de zorgen om een harde landing van de economie deze week gepaard gingen met oplaaiende geopolitieke spanningen. Obligaties konden dus ook hun rol als veilige haven vervullen, net zoals bijvoorbeeld goud dat deze week de records aanscherpte.

Hieronder zie je de weekgrafiek van koers van de 2-jarige Amerikaanse staatsobligatie, waarbij de koers tegenovergesteld beweegt aan de rente. In een eerdere bijdrage wezen we er al op dat er bij de groene pijl sprake was van hogere bodemvorming.

Fijnproevers onder de technische analisten zien in de grafiek ongetwijfeld de contouren van een klassiek bodempatroon met de kenmerken van een omgekeerde kop/schouder formatie. Nu de eerste horizontale rode lijn is doorbroken, ligt de weg vrij naar de tweede rode lijn. Het bijbehorende renteniveau van de tweede lijn is omgerekend 3,55 procent tot 3,6 procent voor de 2-jaars staatsrente.

Oftewel: het kan snel gaan. Begin deze week noteerde de 2-jaars rente nog op 4,39 procent en vrijdag sloot deze rente op op 3,88 procent.

Het niveau van de 2-jaarsrente is lange tijd hoger geweest dan dat van de 10-jaarsrente. Maar dat verschil is snel aan het vervlakken. In de grafiek hieronder wordt het verschil tussen de 10-jaars en de 2-jaars rente weergegeven en dat dreigt voor het eerst in lange tijd positief te worden. Beide rentes zijn nu bijna even hoog en de 2-jaars rente dreigt onder de 10-jaars rente te zakken.

Verschil tussen 10-jaars staatsrente VS en 2-jaars rente

Y-charts
Y-charts

We gaan dus van een situatie van een omgekeerde rentecurve (korte rente hoger dan lange rente), naar een vlakke of normale rentecurve. In het verleden gaf dat vaak aan dat de economische verzwakking versnelt. Als de korte rentes sneller dalen dan de lange rente, geeft dat aan dat rentemarkten actie verwachten van centrale bankiers om een (te) harde landing van de economie te voorkomen.

Belangrijke technische niveaus voor aandelen om in de gaten te houden.

Wat betreft het technische plaatje ziet het beeld er voor de aandelenmarkt als volgt uit.

Als we beginnen met de daggrafiek van de S&P 500-index, dan zien we dat de opgaande trend (stippellijn) sinds de bodem vanaf november 2023 is gekraakt, waarbij vooralsnog de oude top van grofweg 5.300 tot 5.325 punten is behouden. Gaan we daar onder, dan is een verdere terugval richting de tweede groene steunlijn en het 200-daags koersgemiddelde (rode lijn) rond de 5.000 punten niet ondenkbaar

Kijken we voor wat meer perspectief op de iets langere termijn, dan zie je hieronder de weekgrafiek van de Nasdaq 100-index. Hierbij zien we ook dat de opgaande trendlijn sinds eind 2023 is doorbroken en dat de oude toppen rond de 18.300 punten als steun hebben gefungeerd.

Gaan we daar onder, dan lijkt een test van de langere termijn trendlijn en/of tweede groene lijn rond de 17.000 punten waarschijnlijk.

Samengevat zijn dus de recente oude toppen belangrijk voor de korte termijn, maar zijn de langere opgaande trends nog intact. Aanstaande maandag wordt wel een belangrijke dag voor het vervolg.

Eind juni signaleerden wij al een vergrote kans op een (gezonde) correctie na de forse koersstijgingen van de eerste helft van dit jaar. Het is vooralsnog de vraag hoever de huidige correctie kan gaan en en op welk moment er naar verwachting weer een koopkans ontstaat. Eerder hebben we ook gesuggereerd dat beleggers bescherming konden inbouwen in de vorm van putopties, waarbij we er er eveneens op gewezen hebben dat die bij een correctie verzilverd kunnen worden.

Ondanks de flinke correctie, zijn we dus nog steeds positief voor de langere termijn, mede omdat we ervan uitgaan dat de centrale bankiers de geldsluizen sneller en harder zullen openzetten om erger te voorkomen. Tja en de inflatie dan? De Federal Reserve moet kiezen tussen een recessie of leren leven met hogere prijzen. Daarbij hopen we dat men de bal niet te hard laten vallen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.